Tips & trix

Vanliga frågor & Svar

Stopp i avlopp

Detta är en av de allra vanligaste anledningarna till att rören i köket kloggar igen. När vi lagar mat använder vi oss av olja, margarin, smör och andra typer av fett. Många av oss har för vana att skölja av tallrikar och stekpannor i vasken efter måltiden, vilket gör att allt fett åker rakt ned i avloppet. En enda tallrik gör inte särskilt stor skillnad men om du räknar ihop hur många måltider du och din familj äter på en dag, en vecka, en månad och ett år samlar de där avsköljningarna snart ihop sig till en större mängd fett. Detta är dock enkelt att åtgärda, skrapa av din tallrik i soporna istället. Behöver du ändå spola ned lite fett, gör det alltid med varmt vatten istället för kallt

Förhoppningsvis har inte problemet hunnit långt ned i rören utan kan ha stannat nära själva diskhon. Om du öppnar luckorna under diskhon och tittar på rören ser du ett vattenlås. Det kan du själv avlägsna med hjälp av vanliga verktyg som skruvmejsel och en skiftnyckel. Skruva försiktigt bort vattenlåset och rensa bort den oönskade smutsen som befinner sig där. Tänk på att inte spola ned smutsen i rören igen, släng den istället i soporna. När du väl har rensat vattenlåset kan det vara bra att skölja den ordentligt med något diskmedel som är fettlösande, så att du verkligen får bort alla fettpartiklar. Var försiktig även när du skruvar tillbaka vattenlåset och se till att tätningsringen sluter tätt. Testa vattenflödet försiktigt i början, så att du inte får en vattenläcka.

Verkar ditt problem sitta längre ned i rören? Ta hjälp av en vaskrensare för att nå lite längre. En vaskrensare kallas även för avloppsrensare och består av en sugkopp av gummi som är fastsatt på ett skaft av trä eller metall. När du trycker ned sugkoppen mot avrinningshålet bildas ett vakkum som med hjälp av det påföljande undertrycket kan göra så att smutspartiklar och avfall lossnar. Denna metod kan fungera om det förmodade stoppet ligger nära avrinningshålet och vattenlåset, men det har ingen verkan om stoppet är längre ned i rören. En vaskrensare kan behöva lite hjälp på traven, därför kan du skölja igenom rören med hett vatten och några droppar fettlösande medel innan du använder vaskrensaren. Finns och köpa på Clas Ohlson, Biltema & Jula

  • Ättika & bakpulver: Häll ca 4 matskedar bakpulver i det rör som det är stopp i och häll i en deciliter ättika direkt efteråt. De två ämnena reagerar kemiskt och börjar brusa. Så fort det slutar brusa, häll kokande vatten i avloppet för att lösa upp proppen helt.

  • Ättika med bikarbonat : Bikarbonat eller hushållssoda kan användas istället för bakpulver. Häll fyra matskedar bikarbonat i avloppet, häll i en deciliter ättika, vänta tills det slutar brusa och skölj sedan med hett vatten.

  • Testa först att hälla lite diskmedel i avloppet och sedan spola med kokhett vatten. Diskmedel är fettupplösande och kan vara ett enkelt knep att lösa upp proppen om den inte sitter så hårt.

Häll ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll långsamt på en halv deciliter ättika, och låt verka i 20 minuter. Spola sedan med rikligt med hett vatten. 

Ett välkänt husmorstips och miljövänligt alternativ för att bli bukt med stopp i avloppet är bikarbonat och ättika då dom jobbar bra tillsammans.

Du kan med fördel använda en blandning av ättika och vatten direkt ner i golvbrunnen.

 
Om vattnet rinner sakta från handfatet beror det nästan alltid på att hår och smuts har fastnat i vattenlåset. Att rensa vattenlåset är lättare än du tror, oftast behövs bara en vaskrensare. Se även fler tips under “Husmorstips”
Stamspolning

Stamspolning innebär att avloppsrören i en byggnad spolas igenom med hett vatten under tryck, för att på så sätt skölja bort smuts och avlagringar som med tiden brukar sätta sig på insidan.

Att genomföra stamspolning regelbundet, med några års mellanrum är ett bra sätt att hålla husets avloppsrör i gott skick och att undvika problem med stopp eller dåligt flöde. Stamspolning tar inte lång tid och i allmänhet kan den göras genom befintliga rensluckor och andra ställen där avloppet går att komma åt utan att göra åverkan på byggnaden.

Om husets rörsystem börjar bli gammalt kan det vara bra att i samband med stamspolning även genomföra en rörinspektion med kamera, för att se om det eventuellt finns problem som behöver åtgärdas eller om det börjar bli dags för stambyte.

Det är svårt att säga hur ofta man behöver stamspola. Det beror både på vilken typ av rör du har, hur de är lagda och framför allt hur dina avlopp används.

För att undvika problem bör du stamspola regelbundet, som förebyggande åtgärd och då kan det vara lagom att göra det var 3:e – 5:e år.

Första momentet vid en stamspolning är att spola rören från bottenplan eller källaren, ut till anslutningen i gatan. För att komma åt rören används de rensluckor som normalt ska finnas. Saknas rensluckor går det att ta upp hål och montera rensluckor när stamspolningen utförs.

När rören ut till gatan är spolade och fria från avlagringar och smuts fortsätter spolningen uppåt i huset, genom alla avloppsgrenar. Slutresultatet är att hela avloppsnätet är genomspolat och rent från avlagringar och proppar.

Mängden rör är det som i slutändan avgör hur mycket arbete det blir med stamspolning och därigenom vad det kostar. I en villa är det oftast lätt att göra en uppskattning genom att räkna antalet avlopp och mäta avstånden mellan dem.